Een van de fundamentele pilaren van jouw onderneming is de bedrijfsstrategie. Een bedrijf zonder heldere bedrijfsstrategie is als bouwen op drijfzand. Het lijkt alsof je stappen zet, maar schijn kan bedriegen. Ervaring leert dat bedrijven zonder een duidelijk geformuleerde bedrijfsstrategie eerder in de problemen komen dan bedrijven die dat wel hebben. Wanneer je moeite hebt met het bepalen van de juiste bedrijfsstrategie, biedt een ervaren bedrijfsadviseur de juiste expertise om een strategie te bepalen die jouw bedrijf vooruithelpt.

Ondernemingen die geen duidelijke bedrijfsstrategie hebben, zijn suboptimaal bezig. Die bedrijven hebben moeite met het behalen van doelstellingen, vinden het lastig om keuzes te maken en missen daardoor, bewust of onbewust, nieuwe kansen en mogelijkheden.

Waarom is een duidelijke bedrijfsstrategie noodzakelijk?

Een onderneming zonder heldere bedrijfsstrategie, kan tegen het volgende aanlopen:

  • Niet weten welke richting op te gaan. Het maken van keuzes is lastig, je weet niet wat goed is voor het bedrijf en je weet niet welke kansen je moet grijpen.
  • Niet weten hoe de bedrijfsdoelstellingen op de meest efficiënte wijze behaald kunnen worden, als er al duidelijke doelstellingen geformuleerd zijn.
  • Niet weten welke toegevoegde waarde jouw bedrijf heeft, zowel intern als extern.
  • Moeite met de positionering van het bedrijf.
  • Niet weten wat er moet veranderen of vernieuwen. Bovendien vind je het moeilijk om de juiste motivatie te vinden om iets in gang te zetten.
  • Moeite jezelf en jouw personeel te enthousiasmeren en inspireren. Waar doe je het ook alweer voor?
  • Onduidelijk welke strategie de meeste kansen biedt wat betreft financiering.

Als ondernemer is een concrete strategie van belang om succesvol te kunnen blijven ondernemen. Je legt in een bedrijfsstrategie vast hoe je je bedrijfsdoelstellingen gaat behalen, rekening houdend met de visie én mogelijkheden van het bedrijf. Een perfecte bedrijfsstrategie hoeft niet uitgebreid of ingewikkeld te zijn, maar moet voor iedereen in het bedrijf vooral duidelijk zijn. Uiteindelijk wordt je bedrijfsstrategie het handboek waarmee je jouw toekomstige business plant.

Wat kan een bedrijfsadviseur voor jou betekenen?

Wat je van een bedrijfsadviseur mag verwachten:

  • Een bedrijfsadviseur helpt jou bij het duidelijk vaststellen van de missie, visie, doelstellingen en wat er nodig is om deze te behalen. Wat houden deze termen in en welke invulling geef jij aan deze termen?
  • Een bedrijfscoach helpt jou bij het formuleren van een kristalhelder concurrentievoordeel. Zowel voor klanten (extern) als voor de organisatie (intern). Wat maakt jouw bedrijf anders dan de rest? Hoe realiseer je jouw doelen? Hoe stem je deze op elkaar af zodat de toegevoegde waarde van de organisatie duidelijk is? Met een waterdicht concurrentievoordeel weet je jouw bedrijf zelfverzekerd neer te zetten en kan je je doelen waarmaken.

Tijdens de momenten dat je met een bedrijfsadviseur rond de tafel zit, leer je meer over jezelf en de richting die je met het bedrijf op wilt. Je leert niet alleen om concrete doelen te formuleren, maar ze ook daadwerkelijk na te leven. Bovendien verhoog je daarmee het optimisme en daadkracht bij jezelf en je werknemers. Door samen tot een goede bedrijfsstrategie te komen, zal je vanzelf de oplossingen gaan inzien!