Pieter de Vries
Jij bent een CEO of DGA die zich wel eens afvraagt:
Haal ik wel het optimale uit mezelf en mijn bedrijf of kan ik het beter verkopen?
Kennismaken?
Vrijblijvend en vertrouwelijk

Cliënten

Audi logo
Siemens logo
ING logo
KPN logo
Duracell logo
AirFrance KLM logo

Jouw bedrijfsoverdracht, fusie of overname goed geregeld

Een fusie of overname kan je een hoop grijze haren bezorgen. Het is een tijdrovend proces waarbij veel kan mislopen. Maar als het wél lukt, is het een triomf voor jou als ondernemer en levert het je heel wat op. Zeker als het lukt op jouw voorwaarden en op jouw manier. Wees slim en schakel hulp in bij zo’n grote stap. Fusie-en overnamebegeleiding vraagt om een goede sparringpartner. Iemand die overziet wat de gevolgen zijn voor jou en jouw bedrijf – op lange en korte termijn.

Waarom fusie- en overnamebegeleiding geen luxe maar noodzaak is

Voor een geslaagde fusie of overname is een goed projectteam noodzakelijk. Een club vertrouwelingen die je helpen met een bedrijfsoverdracht. Ervaren mensen die snel in kaart brengen wat een bedrijf waard is en waarom. Niets is moeilijker dan van een afstand naar je eigen bedrijf kijken. Jaarcijfers vertellen maar een klein deel van het verhaal. Om een keuze te maken, heb je het complete plaatje nodig en een goed team. Niet alleen een accountant, fiscalist of een advocaat maar ook M&A (Merger & Acquisition) adviseur die weet dat fusie-en overnamebegeleiding niet stopt, maar juist begint als de deal is gesloten.

Verschillende fases van fusie

Een fusie of overname is grofweg in te delen in de volgende fasen:

  • Target/Partner selection. In deze fase oriënteer je je op bedrijven die mogelijk interessant zijn voor een samenwerkingsverband, een alliantie of een overname
  • Onderhandelingen en closing. In deze fase wordt de toegevoegde waard over en weer in kaart gebracht en de wederkerige verrekening. Dan wordt de deal gesloten
  • De Post merger integration fase. Nu moeten de becijferde synergie voordelen er ook daadwerkelijk van gaan komen.

Voor de meeste M&A adviseurs eindigt het werk hier. Voor mij begint het hier pas. Voor mij is fase na de closing net zo belangrijk als de eerste twee fases. Want als de koop eenmaal is gesloten, moet er een hoop gebeuren. Er moet een heel nieuw bedrijf worden gemanaged, een bedrijf met een nieuwe dynamiek en vaak ook nieuwe medewerkers waarmee echt moet worden samen gewerkt. Ook in deze fase kunnen de meeste ondernemers wel wat hulp gebruiken.

De overname en daarna

Als bedrijfscoach heb ik ruime ervaring met fusie-en overnamebegeleiding. Ik heb veel voorbeelden van een geslaagde fusie met een minder geslaagde afwikkeling gezien. Ik weet precies wat de valkuilen zijn en op welke manier ik ondernemers kan helpen om hun bedrijf (weer) succesvol op poten te zetten na een fusie of overname. In 2017 volgde ik nog een nascholingscursus op INSEAD waar ik de laatste inzichten ophaalde.

Fusie- en overnamebegeleiding op maat

Niet elke ondernemer heeft evenveel behoefte aan begeleiding. Soms is er al een uitstekend team geformeerd. Je kunt mij daarom inschakelen waar en wanneer je wilt. Het hele traject begeleiden is mogelijk, maar een enkel advies inwinnen in een van de fases van de fusie is ook mogelijk. De begeleiding wordt zo helemaal aangepast aan de wensen van jou als ondernemer. Ik bied jou de volgende keuze: je houdt zelf de regie op het hele traject of ik ontzorg jou door als projectleider het hele traject te begeleiden. Ik bied drie honoreringsmogelijkheden aan: 1. een succesfee (no cure, no pay), 2. uurtarief of 3. een combinatie van beide (lagere succesfee in combinatie met een lager uurtarief).

Ervaring

Pieter, geweldig bedankt!

Joop van den Ende, CEO and Founder Stage Holding

Pieter heeft mij met raad en daad bijgestaan met de verkoop en overdracht van m’n bedrijf. Het was een spannend, leuk en leerzaam traject waarin we in hele goede samenwerking samen zijn opgetrokken en een maximaal resultaat hebben behaald. Voor mij een traject waarmee ik geen ervaring had, maar door de ervaring van Pieter zijn me veel valkuilen bespaard gebleven!

Klaas de Dekker, Algemeen directeur Uitzend Software Diensten

De aanwezigheid van Pieter vanaf het eerste moment tot aan het moment van tekenen heeft mij geholpen het best haalbare resultaat uit de verkoop van mijn bedrijf te halen.

Eelco Boonstra, Algemeen directeur Liftconsult b.v.

Bekend van:

BNR Nieuwsradio logo
FD logo
NRC logo
MT Sprout logo
NPO1 logo
Het Parool logo

Recente publicaties over bedrijfsoverdrachten