Loading...
Bedrijfsoverdracht2018-09-25T14:09:39+00:00

Vraag gratis whitepaper aan!
“De toekomst van kleine en middelgrote bedrijven in Nederland”

Uw bedrijfsopvolging goed en op tijd geregeld

Twee tot vier jaar… Dat is de gemiddelde aanlooptijd van een bedrijfsoverdracht. De timing van de verkoop van uw bedrijf is doorslaggevend voor de verkoopwaarde. Een overname plannen doet u niet alleen: daar zijn de belangen te groot voor. Er zijn een heleboel zaken waar u rekening mee moet houden. Het is daarom verstandig om een team te formeren. Een samenwerking tussen u, uw accountant en een overname-adviseur. Zo weet u zeker dat u het optimale haalt uit de overname van uw bedrijf. Pieter de Vries is de overnameadviseur die u zoekt: sensitief, discreet, deskundig en met veel ervaring.

Steeds meer overnames

Het aantal overnames groeit. Het aantal fusies en overnames (Mergers & Acquisitions) in zowel Europa als Nederland bevindt zich op het hoogste punt in tien jaar, zo blijkt uit onderzoek van KPMG. Er zijn een aantal bedrijfstakken waar er sprake is van veel overnames en fusies:

  • Industrie
  • Handel
  • Informatie en communicatie
  • Specialistische zakelijke diensten
  • Verhuur en overige zakelijke diensten

Voorwaarden voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Zeker in een concurrerende overnamemarkt is het goed om er tijdig voor te zorgen dat uw bedrijf een aantrekkelijk verkoopobject is. Om dat te kunnen verwezenlijken is het van belang dat uw overnameteam kennis en ervaring heeft op de volgende gebieden:

1. Financiën

Klinkt logisch, is onontbeerlijk. Deze kennis is noodzakelijk om uw bedrijf verkoopklaar te maken. Niet alleen voor over een paar jaar, maar ook voor een eerder moment. Zoals uit de cijfers blijkt, is er een flinke stijging te zien in het aantal overnames. Logisch, gezien de lage rente en de aantrekkende economie. De kans op een onverwacht bod op uw bedrijf neemt daardoor ook toe. Om snel op de volgende stap over te kunnen gaan, is het dus noodzakelijk om uw cijfers op orde te hebben. Het zou zonde zijn als u een grote kans mist.

2. Strategie

Kunt u inschatten wat uw meerwaarde is voor andere bedrijven? Wat maakt u een onweerstaanbare partij? Zijn er verbeterpunten die ervoor kunnen zorgen dat uw bedrijf nog aantrekkelijker wordt?

3. Onderhandelingsvaardigheden

Als eigenaar kan onderhandelen over de overname van uw bedrijf een onaangename en onverstandige bezigheid zijn. Het gaat immers om uw levenswerk. De kans dat de onderhandelingen worden beïnvloed door emoties is aanwezig. Vaak is het goed om de onderhandelingen uit handen te geven aan een professionele onderhandelaar of u te laten begeleiden door een overnameadviseur.

4. Project management

Ook een overname is een project. Het is dan ook belangrijk dat er op projectbasis wordt gewerkt en dat er op het juiste moment specialisten ingeschakeld worden. Het duurt tussen de 6 en 12 maanden voordat een overname rond is. Het is daarom van groot belang dat een professional de voortgang bewaakt, zodat u zich op uw business kunt blijven richten.

5. Coaching

Een overnameteam kan niet zonder een onafhankelijke expert die fungeert als uw sparring partner. Bij voorkeur iemand die zelf ervaring heeft met bedrijfsovernames. Een goede overnamecoach kijkt niet alleen naar uw financiën maar ook naar uw persoonlijke situatie: welke opties passen het beste bij u, uw familie, uw medewerkers, uw key klanten en de (overige) aandeelhouders.

Coach voor bedrijfsoverdracht

Als u Pieter de Vries toevoegt aan uw overnameteam, heeft u er een ijzersterke en zeer ervaren coach bij. Met zijn ruime ervaring in het bedrijfsleven als directeur en coach haalt u een gelijkwaardige partner in huis voor wie het bedrijfsleven weinig geheimen meer heeft. Met zijn discretie, eerlijkheid, humor en commitment is hij een aanwinst voor elke onderhandelingstafel. Pieter de Vries begeleidt DGA’s en CEO’s en zorgt ervoor dat ze het optimale uit zichzelf en uit hun bedrijf halen. Zijn ervaring als manager en directeur bij Duracell, Postbank/PTT Post en Van den Ende gebruikt hij om mensen te coachen. Ruime ervaring met overnames heeft hij ook. Aan het begin van zijn carrière nam hij Mandev Belenlux over: een gerenommeerd cultuurveranderings- en trainingsbureau. Een midlife crisis zorgde ervoor dat hij zijn aandelen verkocht en als commercieel directeur aan de slag ging bij Joop van den Ende. Dat kwam goed uit, want een voorwaarde voor de verkoop was dat hij zich twee jaar niet bezighield met persoonlijke ontwikkeling. Nadat die tijd verstreken was, haalde Pieter dat ruimschoots in: hij schreef twee boeken over persoonlijke ontwikkeling en werd gastdocent strategie en leiderschap aan Nyenrode, Business School Nederland en de Rabo Ondernemers Academie.

Meer informatie over bedrijfsoverdrachten? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Contact opnemen

De toekomst van bedrijven in Nederland

Testimonials

“De aanwezigheid van Pieter vanaf het eerste moment tot aan het moment van tekenen heeft mij geholpen het best haalbare resultaat uit de verkoop van mijn bedrijf te halen.”

Eelco Boonstra, Algemeen directeur Liftconsult b.v.
Jan-de-Roos

“Pieter heeft onze fusie en overname begeleiding en innovatie jaren lang op een fantastische, betrouwbare wijze een impuls gegeven.”

Jan de Roos, Voorzitter Raad van Bestuur NDC|VBK De uitgevers

“Pieter, geweldig bedankt!”

Joop van den Ende, CEO and Founder Stage Holding