Waarom fusie- en overnamebegeleiding geen luxe maar noodzaak is

Voor een geslaagde fusie of overname is een goed projectteam noodzakelijk. Een club vertrouwelingen die je helpen met een bedrijfsoverdracht. Ervaren mensen die snel in kaart brengen wat een bedrijf waard is en waarom. Niets is moeilijker dan van een afstand naar je eigen bedrijf kijken. Jaarcijfers vertellen maar een klein deel van het verhaal. Om een keuze te maken, heb je het complete plaatje nodig en een goed team. Niet alleen een accountant, fiscalist of een advocaat maar ook M&A (Merger & Acquisition) adviseur die weet dat fusie-en overnamebegeleiding niet stopt, maar juist begint als de deal is gesloten.

Verschillende fases van fusie

Een fusie of overname is grofweg in te delen in de volgende fasen:

  • Target/Partner selection. In deze fase oriënteer je je op bedrijven die mogelijk interessant zijn voor een samenwerkingsverband, een alliantie of een overname
  • Onderhandelingen en closing. In deze fase wordt de toegevoegde waard over en weer in kaart gebracht en de wederkerige verrekening. Dan wordt de deal gesloten
  • De Post merger integration fase. Nu moeten de becijferde synergie voordelen er ook daadwerkelijk van gaan komen.

Voor de meeste M&A adviseurs eindigt het werk hier. Voor mij begint het hier pas. Voor mij is fase na de closing net zo belangrijk als de eerste twee fases. Want als de koop eenmaal is gesloten, moet er een hoop gebeuren. Er moet een heel nieuw bedrijf worden gemanaged, een bedrijf met een nieuwe dynamiek en vaak ook nieuwe medewerkers waarmee echt moet worden samen gewerkt. Ook in deze fase kunnen de meeste ondernemers wel wat hulp gebruiken.

Het gaat om het spel én de knikkers.

De overname en daarna

Als bedrijfscoach heb ik ruime ervaring met fusie-en overnamebegeleiding. Ik heb veel voorbeelden van een geslaagde fusie met een minder geslaagde afwikkeling gezien. Ik weet precies wat de valkuilen zijn en op welke manier ik ondernemers kan helpen om hun bedrijf (weer) succesvol op poten te zetten na een fusie of overname. In 2017 volgde ik nog een nascholingscursus op INSEAD waar ik de laatste inzichten ophaalde.

Fusie- en overnamebegeleiding op maat

Niet elke ondernemer heeft evenveel behoefte aan begeleiding. Soms is er al een uitstekend team geformeerd. Je kunt mij daarom inschakelen waar en wanneer je wilt. Het hele traject begeleiden is mogelijk, maar een enkel advies inwinnen in een van de fases van de fusie is ook mogelijk. De begeleiding wordt zo helemaal aangepast aan de wensen van jou als ondernemer. Ik bied jou de volgende keuze: je houdt zelf de regie op het hele traject of ik ontzorg jou door als projectleider het hele traject te begeleiden. Ik bied drie honoreringsmogelijkheden aan: 1. een succesfee (no cure, no pay), 2. uurtarief of 3. een combinatie van beide (lagere succesfee in combinatie met een lager uurtarief).

Waar kan ik jou bij helpen:

Dit zeggen mensen over mij

“Pieter, geweldig bedankt!”
Joop van den Ende, CEO and Founder Stage Holding

“De aanwezigheid van Pieter vanaf het eerste moment tot aan het moment van tekenen heeft mij geholpen het best haalbare resultaat uit de verkoop van mijn bedrijf te halen.”

Eelco Boonstra, Algemeen directeur Liftconsult b.v.

“Pieter heeft onze fusie en overname begeleiding en innovatie jaren lang op een fantastische, betrouwbare wijze een impuls gegeven.”

Jan de Roos, Voorzitter Raad van Bestuur NDC|VBK De uitgevers

Recente publicaties over bedrijfsoverdrachten

  • De geschikte koper voor jouw bedrijf vinden

De geschikte koper voor jouw bedrijf

6 november 2019|

Zelfs als je jouw bedrijf helemaal niet wilt verkopen, is het toch verstandig om na te denken over wie een eventuele geschikte koper zou zijn, misschien dat dit toch onverwachts ooit van pas komt. Er [...]