Er zijn een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden. Het is daarom verstandig om een team te formeren. Een samenwerking tussen jou, jouw accountant en een overname-adviseur. Zo weet je zeker dat je het optimale haalt uit de overname van jouw bedrijf. Ik ben de overnameadviseur die je zoekt: sensitief, discreet, deskundig en met veel ervaring.

Steeds meer overnames

Het aantal fusies en overnames (Mergers & Acquisitions) in zowel Europa als Nederland bevindt zich op het hoogste punt in tien jaar, zo blijkt uit onderzoek van KPMG. Er zijn een aantal bedrijfstakken waar er sprake is van veel overnames en fusies:

  • Industrie
  • Handel
  • Informatie en communicatie
  • Specialistische zakelijke diensten
  • Verhuur en overige zakelijke diensten

Is het al tijd om te oogsten?

Voorwaarden voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Zeker in een concurrerende overnamemarkt is het goed om er tijdig voor te zorgen dat jouw bedrijf een aantrekkelijk verkoopobject is. Om dat te kunnen verwezenlijken is het van belang dat jouw overnameteam kennis en ervaring heeft op de volgende gebieden:

1. Financiën

Klinkt logisch, is onontbeerlijk. Deze kennis is noodzakelijk om jouw bedrijf verkoopklaar te maken. Niet alleen voor over een paar jaar, maar ook voor een eerder moment. Zoals uit de cijfers blijkt, is er een flinke stijging te zien in het aantal overnames. Logisch, gezien de lage rente en de aantrekkende economie. De kans op een onverwacht bod op jouw bedrijf neemt daardoor ook toe. Om snel op de volgende stap over te kunnen gaan, is het dus noodzakelijk om de cijfers op orde te hebben. Het zou zonde zijn als je een grote kans mist.

2. Strategie

Kun je inschatten wat jouw meerwaarde is voor andere bedrijven? Wat maakt jou een onweerstaanbare partij? Zijn er verbeterpunten die ervoor kunnen zorgen dat jouw bedrijf nog aantrekkelijker wordt?

3. Onderhandelingsvaardigheden

Als eigenaar kan onderhandelen over de overname van jouw bedrijf een onaangename en onverstandige bezigheid zijn. Het gaat immers om je levenswerk. De kans dat de onderhandelingen worden beïnvloed door emoties is aanwezig. Vaak is het goed om de onderhandelingen uit handen te geven aan een professionele onderhandelaar of je te laten begeleiden door een overnameadviseur.

4. Project management

Ook een overname is een project. Het is dan ook belangrijk dat er op projectbasis wordt gewerkt en dat er op het juiste moment specialisten ingeschakeld worden. Het duurt tussen de 6 en 12 maanden voordat een overname rond is. Het is daarom van groot belang dat een professional de voortgang bewaakt, zodat jij je op je business kunt blijven richten.

5. Coaching

Een overnameteam kan niet zonder een onafhankelijke expert die fungeert als sparring partner. Bij voorkeur iemand die zelf ervaring heeft met bedrijfsovernames. Een goede overnamecoach kijkt niet alleen naar jouw financiën maar ook naar je persoonlijke situatie: welke opties passen het beste bij jou, je familie, jouw medewerkers, de key klanten en de (overige) aandeelhouders.

Mijn rol en honorering

In 2017 volgde ik nog een nascholingscursus op INSEAD waar ik de laatste inzichten op het gebied van bedrijfsverkoop ophaalde. Ik bied jou de volgende keuze: je houdt zelf de regie op het hele traject of ik ontzorg jou door als projectleider het hele traject te begeleiden. Ik bied drie honoreringsmogelijkheden aan: 1. een succesfee (no cure, no pay), 2. uurtarief of 3. een combinatie van beide (lagere succesfee in combinatie met een lager uurtarief).

Dit zeggen mensen over mij

“Pieter, geweldig bedankt!”
Joop van den Ende, CEO and Founder Stage Holding

“De aanwezigheid van Pieter vanaf het eerste moment tot aan het moment van tekenen heeft mij geholpen het best haalbare resultaat uit de verkoop van mijn bedrijf te halen.”

Eelco Boonstra, Algemeen directeur Liftconsult b.v.

“Pieter heeft onze fusie en overname begeleiding en innovatie jaren lang op een fantastische, betrouwbare wijze een impuls gegeven.”

Jan de Roos, Voorzitter Raad van Bestuur NDC|VBK De uitgevers

Recente publicaties over het verkopen van een bedrijf

  • De geschikte koper voor jouw bedrijf vinden

De geschikte koper voor jouw bedrijf

6 november 2019|

Zelfs als je jouw bedrijf helemaal niet wilt verkopen, is het toch verstandig om na te denken over wie een eventuele geschikte koper zou zijn, misschien dat dit toch onverwachts ooit van pas komt. Er [...]