Pieter de Vries
Jij bent een CEO of DGA die zich wel eens afvraagt:
Haal ik wel het optimale uit mezelf en mijn bedrijf of kan ik het beter verkopen?
Kennismaken?
Vrijblijvend en vertrouwelijk

Cliënten

Audi logo
Siemens logo
ING logo
KPN logo
Duracell logo
AirFrance KLM logo

Kernwaarden

Discretie, expertise, ervaring & commitment.

CV

Bekijk mijn LinkedIn profiel.

Profiel

Mr. Pieter J. de Vries maakt ondernemers rijker, wijzer, blijer en vrijer door hun bedrijf waardevoller te maken en/of het te verkopen.

“Na mijn rechtenstudie werkte ik eerst 15 jaar in management- en directie functies bij grote bedrijven als ING, KPN en Duracell. Sindsdien begeleidde ik de afgelopen 20 jaar meer dan 100 dga’s en CEO’s bij het waardevoller maken (en verkopen) van hun bedrijven. Ik ben gastdocent op o.a. Nyenrode en spreker en schrijver op dit vakgebied. Wil je ervaren hoe ik werk? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend, vertrouwelijk kennismakingsgesprek.”

Mijn life story

Ik ben uit 1961. Ik groeide op in Amsterdam in een gezin met vier kinderen. Na mijn gymnasium-B-opleiding ben ik in 1981 rechten gaan studeren aan de UvA. Met mijn bul op zak trok ik vier maanden door Azië. Daarna ben ik mijn loopbaan gestart als management trainee bij V&D. Op mijn achtentwintigste runde ik de V&D in Zaandam. Daar ontdekte ik dat ik naast een passie voor mensen ook een passie voor merken had. Ik kon productmanager worden bij Duracell, toen het vijfde merk ter wereld. “Boeven vang je met boeven, wij willen de retail veroveren in Nederland en jij bent een retailer, dus ik neem je aan” zei mijn baas. Voor de broodnodige marketing kennis mocht ik een summer course op INSEAD volgen.

Toen deze baas op een kwade dag mijn vertrouwen beschaamde, nam ik ontslag. Op weg naar huis belde een headhunter met de vraag of ik ‘als een van de vijftig van buiten in de top honderd’ mee wilde gaan werken aan de privatisering van PTT Post. Het staatsbedrijf PTT telde toen nog 100.000 werknemers. Ik was vier jaar directeur Marketing & New Business bij de Postkantoren (een 50/50 joint venture van PTT Post en Postbank).

In 1998 begon ik voor mezelf en nam ik samen met een compagnon als startend ondernemers maar meteen een bedrijf over. We kochten de meerderheid van de aandelen in Mandev Benelux, een  cultuurveranderings- en trainingsbureau dat ik bij V&D en de Postkantoren aan het werk had gezien. Voor te veel geld, dat wel, want eigenwijs als we waren vonden we het niet nodig een goed boekenonderzoek te doen. Het liep gelukkig toch nog goed af.

In 2002 kwam ik in een midlife crisis terecht: Ik wist niet meer waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe ging. Ik verkocht mijn aandelen, waarna mijn passie voor personal development twee jaar lang verboden terrein was. Met veel plezier heb ik gedurende die periode als commercieel directeur bij Joop van den Ende’s evenementen bureau gewerkt. Dat was pas écht de wereld van ‘hip en happening’.

In 2004 heb ik mijn huidige bedrijf opgericht: Life & Business Refreshment. Sindsdien coach ik DGA’s en CEO’s, geef ik hen bedrijfsadviezen en begeleid ik bedrijfsoverdrachten. Daarnaast geef ik af en toe gastcolleges strategie en leiderschap op Nyenrode, Business School Nederland en de Rabo Ondernemers Academy.

Soms schrijf ik een boek. In 2005 samen met twee collega’s De innovatiecyclus, een methode voor innovatieversnelling bij overheid en bedrijfsleven. In 2006 Code 959, Lijn in je werk, lijn in je leven. Dit boek gaat over mijn levensfilosofie en werd een bestseller. In 2015 De Oplossing, wijsheid om er zelf of samen uit te komen.

Medio 2017 was ik weer te gast op INSEAD, ditmaal om als nascholing het Strategy and M&A Program te volgen omdat ik mijn werkzaamheden meer wilde gaan concentreren op het waardevoller maken (en het verkopen) van bedrijven naast het coachen van DGA’s en hun teams.

Het jaar 2020 was een jaar van uitersten voor mij. In januari stond ik met vijf van de zes leden van mijn team “De Bikkels” op de 5895 meter hoge top van de Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika). We hebben hier tijdens de stevige fysieke voorbereiding ook nog € 30.000,- opgehaald voor Warchild bij onze sponsoren. Twee maanden later vertelde mijn vrouw, na 34 jaar samen geweest te zijn, dat ze wilde scheiden. Met goede hulp van twee therapeuten en een aantal goede boeken kreeg ik haarscherp zicht op mijn eigen aandeel en het aandeel van mijn ex vrouw in het einde van ons huwelijk.

Inmiddels ben ik weer hersteld van de klap en ben ik weer gelukkig. Ik tel dagelijks mijn zegeningen: mijn lieve nieuwe levenspartner, mijn drie lieve kinderen, hun partners, mijn gezin van herkomst, mijn gezondheid, mijn land, de natuur, mijn vrienden, mijn huis, mijn welstand, mijn vakanties, mijn groei en mijn betekenis (dat ik leef in mijn IKIGAI). Ik ben met frisse energie begonnen aan de ‘derde helft’ van mijn leven. Rejection is redirection. My best time has yet to come!

Bekend van:

BNR Nieuwsradio logo
FD logo
NRC logo
MT Sprout logo
NPO1 logo
Het Parool logo

Mijn boeken

Klik op een van de onderstaande covers om het eerste hoofdstuk in te zien.

Code 959

Pieter de Vries
Lijn in je werk, lijn in je leven.
4e druk € 19,95

De Innovatie-cyclus

Pieter de Vries, Henk Korevaar en Peter van Eijk
Het instrument en de methode voor innovatie versnelling bij overheid en bedrijfsleven.
2e druk € 19,95

De-Oplossing

De oplossing

Pieter de Vries
Wijsheid om er zelf of samen uit te komen.
1e druk € 14,95