Nooit eerder zijn in ons land zoveel bedrijven opgericht als in het afgelopen jaar.  Volgens het CBS zijn in 2019 maar liefst 207.000 bedrijven opgericht, dat is 12 % meer dan in het jaar ervoor. Dit waren voornamelijk webwinkels, adviesbureaus en bouwbedrijven. Driekwart betrof een eenmanszaak, met thans 1,2 miljoen stuks de grootste groep bedrijven in ons land. Steeds meer mensen kiezen ervoor om eigen baas te zijn en meer vrijheid te hebben. Dat is ook logisch want wat is er nu mooier dan dat, Zelfstandige Zonder Personeel? Als het goed gaat tenminste. Als het niet lekker loopt, je niet genoeg werk hebt of je wordt uitgeknepen qua tarief dan is het alleen zijn verre van ideaal, om niet te zeggen dan is het nergens bij horen en geen vangnet hebben catastrofaal. Het ondernemerschap tiert dus weelderig in en dat is goed voor de innovatiekracht van ons landje, want innovaties worden het vaakst gestart door de kleintjes.

Deze innovaties, tegenwoordig ook vaak transformaties, disrupties of moonshots genoemd, worden echter bijna altijd gepopulariseerd en verzilverd door grote partijen die al een grote infrastructuur hebben. Deze grote bedrijven proberen soms zelf niet eens meer te innoveren omdat ze inmiddels hebben ervaren dat door hun trage besluitvorming, hun grote overleg gremia en de arrogantie van de macht het hen zelf niet lukt. Zij kopen liever de meest succesvolle innovaties als zij in staat zijn gebleken op eigen kracht ‘door de branding heen te komen’ en nadat door hen de gevaarlijke ‘zone des doods’ (de fase tussen servet en tafellaken) succesvol is overbrugd.

Bijzonder is het dan ook ook om nu te zien dat het op dit moment (toevallig) de grote bedrijven ook heel goed afgaat. Nooit eerder in de geschiedenis waren de Grote Vijf uit de Tech industrie uit Amerika zo succesvol als nu. Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Facebook en Amazon groeiden afgelopen kwartaal met dubbele cijfers en maakt samen 54 miljard dollar winst. Die winst moet uiteraard weer geïnvesteerd worden en deze giganten zijn daarom alle vijf op nieuwe (en deels dezelfde) markten aan het jagen. Apple richt zich op entertainment, video en nieuws, Amazon op bezorgdrones, Facebook op zijn eigen cryptomunt en Alphabet op medische data.

Op het gebied van data-opslag en cloud-services is er een strijd gaande tussen Microsoft, Amazon en Google. En dan hebben we het nog niet over iets kleinere bedrijven zoals Netflix die de wereld van tv kijken volledig hebben veranderd en alleen nog de menselijke behoefte aan slaap als concurrent moet dulden. Of over het succes van de zich niet bepaald CEO-like gedragende Elon Musk van Tesla, die met zijn missie (de wereldwijde transitie naar duurzame energie versnellen) nu definitief is doorgedrongen naar de Eredivisie. Musk bezorgt Angela Merkel al maanden slapeloze nachten. Een door haarzelf geleide taskforce moet ‘haar’ auto industrie, die de motor vormt van de Duitse (en Europese) economie, nog net voor de poorten van de hel wegsleuren. Terwijl Tesla’s Gigafactory nota bene in de buurt van Berlijn gebouwd zal gaan worden. Het beursfonds van Musk is met ruim 100 miljard inmiddels meer waard dan Volkwagen AG, dat 30 keer zoveel voertuigen verkocht vorig jaar.

Spannende tijden zijn aangebroken in ondernemers land. ‘The winner takes all’ roepen de big ones. Nee: ‘Small is beautifull’ roepen de kleintjes. Wie zal er gelijk krijgen? Een ding is zeker: Er zullen heel wat baasjes van de 207.000 net gestarte Nederlandse bedrijven ‘s nachts dromen over een ontmoeting met één van de grote jongens.