Zelfs als je jouw bedrijf helemaal niet wilt verkopen, is het toch verstandig om na te denken over wie een eventuele geschikte koper zou zijn, misschien dat dit toch onverwachts ooit van pas komt. Er komt ooit een dag dat je om welke reden dan ook minder betrokken zult zijn bij je bedrijf. Je doet er goed aan om tijdig over je exit-strategie na te denken. Het verkopen van je bedrijf is een van de meest winstgevende exit-strategieën.
Begin op de dag dat je je bedrijf opricht
Het vinden van een geschikte koper voor jouw bedrijf begint eigenlijk al voordat je jouw onderneming inschrijft bij de KvK, zeker als de verkoop van je bedrijf jouw ultieme exit-strategie is. Het zou in dat geval zelfs onderdeel moeten zijn van het bedrijfsconcept en de planning. Het heeft namelijk veel invloed op bedrijfsbeslissingen, bijvoorbeeld omtrent werving en marketing.
Plan om overgenomen te worden
Als de verkoop van je bedrijf de voorkeur heeft als exit-strategie, is het handig om dat in gedachten te houden bij alles wat je doet in het bedrijf. Sluit andere exit-strategieën echter niet volledig uit, het is altijd goed om meerdere opties te hebben.
Doe onderzoek naar de markt en vraag mogelijke kopers of ze ooit zouden kopen wat jij hoopt te bouwen. Wees vervolgens bereid om je plan aan te passen op basis van de feedback die je krijgt.
Weet wat kopers willen
Wees op de hoogte van waar potentiële kopers naar op zoek zijn, wat hun motieven zijn en welke vragen ze waarschijnlijk zullen stellen.
Enkele van de meest voorkomende redenen om een bedrijf te kopen zijn:
- Het stimuleren van eigen groei
- Vergroten van de afzetmarkt
- De marktintroductietijd versnellen
- Schaalvoordelen
- Reactie op de concurrentie
Enkele van de meest gestelde vragen zijn onder andere:
- Wat is de omzet?
- Wat zijn de brutowinstmarges?
- Hoe winstgevend is het bedrijf?
- Wie zijn de klanten?
- Hoe zijn de klanttevredenheid cijfers?
- Wat is de waarde van de lopende contracten?
Potentiële kopers zullen vragen om een verkoopmemorandum, daarin moeten in ieder geval alle bovengenoemde punten aan bod komen.
Netwerken
Bij M&A draait het allemaal om wie jij kent en om wie jou kent. Begin dus op tijd met netwerken, de kans is groot dat de koper van jouw bedrijf, niet degene is van wie je het had verwacht. Toch moet je als ondernemer op zijn minst een shortlist maken van potentiële kopers en de eerste communicatielijnen opzetten. Dit kan rechtstreeks door te bellen of te mailen of via een introductie van een gemeenschappelijke relatie. Begin in ieder geval zo vroeg mogelijk met het uitgooien van lijntjes.
Bouw relaties op
Het verkopen van een bedrijf is natuurlijk niet hetzelfde als het verkopen van een huis of auto. Vaak is het nodig om over langere tijd een vertrouwensrelatie op te bouwen. Je wilt op het punt komen dat je elkaar kent, elkaar leuk vindt en elkaar vertrouwt. Alleen dan kun je tot een deal komen met de meest gunstige voorwaarden.
Houd potentiële kopers op de hoogte
Een M&A proces kost tijd omdat een potentiële koper jou, jouw bedrijf, de mogelijkheden van jouw bedrijf en het team dat je hebt opgebouwd moet leren kennen. En dan moet de potentiële koper ook nog eens bedenken hoe dit allemaal in zijn eigen bedrijfsstrategie past. Houd potentiële kopers dus constant op de hoogte van jouw plannen en prestaties.
Focus je op het neerzetten van een succesvol bedrijf
De beste manier om je bedrijf in de spotlights te zetten, is natuurlijk gewoon door je te concentreren op het neerzetten van een succesvol bedrijf. Als je een sterk merk hebt met tevreden klanten, winstgevend bent en ook nog eens snel groeit, wordt je ongetwijfeld opgemerkt door potentiële kopers. Als je jezelf goed hebt gepositioneerd, komen de aanbiedingen vanzelf. Zelfs als dat niet gebeurt, is dat geen probleem. Je hebt immers een succesvol en winstgevend bedrijf.
Wees goed georganiseerd
Om je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een verkoop, het boeken onderzoek succesvol te doorlopen en een zo hoog mogelijk bedrag voor je bedrijf te ontvangen, is het belangrijk dat al je papierwerk goed op orde is. Stel dit niet uit, zorg ervoor dat je papierwerk vanaf dag 1 goed georganiseerd is. Daar vallen onder andere contracten, werknemerscontracten, bedrijfsdocumenten, patenten en handelsmerken onder.
Stel het juiste team samen
Met alles wat er bij komt kijken is een M&A proces is een langdurig en ingewikkeld proces. Je moet je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk maken, een potentiële koper vinden, de juiste voorwaarden onderhandelen en een integratie-fase-plan opstellen. Als je daar zelf nog geen ervaring mee hebt, is het verstandig om een team samen te stellen van experts die hier wel al ervaring mee hebben.
Ik heb inmiddels meerdere M&A trajecten succesvol mogen begeleiden. Wil jij eens geheel vrijblijvend sparren over jouw mogelijke exit-strategie? Neem dan contact met mij op.
Mr. Pieter J. de Vries begeleidt ruim 20 jaar DGA’s en CEO’s bij realiseren van hun zakelijke en persoonlijke doelen. Hij doet dat als Business coach en M&A adviseur. Recent volgde hij als nascholing op INSEAD het Strategy and M&A Programma.