Als je begint met ondernemen ben je er waarschijnlijk nog niet al te veel mee bezig maar er komt een dag dat je het bedrijf waar je keihard voor hebt gewerkt om een succes van te maken, zult verlaten. Hoe zie jij je exit zelf voor je? Blijft het bedrijf in de familie, verkoop je je bedrijf aan een externe partij, beëindig je alle activiteiten of kies je voor een management buy-out? Als je besluit je bedrijf te verkopen, vormt het vinden van een geschikte koper meestal de grootste uitdaging. Een M&A traject is vaak een langdurig en ingewikkeld proces. Steeds meer ondernemers kiezen er daarom voor om hun bedrijf aan een werknemer te verkopen.

De voordelen van het verkopen aan een werknemer

Een bedrijf aan een werknemer verkoper is niet altijd een optie. Sommige bedrijven hebben simpelweg geen werknemers die bereid zijn of in staat zijn om het bedrijf over te nemen. In andere gevallen kunnen financiële factoren of de exit-plannen van de eigenaar een rol spelen die een verkoop aan een werknemer verhinderen.

Onder de juiste omstandigheden kan een verkoop aan een werknemer echter meerdere voordelen met zich meebrengen:

De continuïteit van het bedrijf

Nadat je bloed, zweet en tranen in je bedrijf hebt gestoken, geef je natuurlijk om wat er met je bedrijf gebeurt nadat je zelf uit beeld bent. Naast een familielid, is een vertrouwde werknemer waarschijnlijk de meest geschikte persoon om de bedrijfscultuur die je hebt opgebouwd, voort te zetten en het bedrijf te runnen op een wijze die in lijn ligt met jouw gedachtegoed.

Minder gedoe

Bij een typisch M&A proces, besteden verkopende partijen vaak veel tijd aan het overtuigen van potentiele kopers van de voordelen van het kopen van het bedrijf. Aangezien medewerkers al bekend zijn met het bedrijf, is er geen charmeoffensief meer nodig. Hoewel je nog steeds een M&A traject moet doorlopen, kan deze bij de verkoop aan een werknemer een stuk soepeler verlopen dan wanneer het om een verkoop aan een externe partij gaat.

Een soepeler post-merger-traject

Omdat de nieuwe eigenaar al bekend is met alle bedrijfsprocessen, medewerkers, klanten en verkopers, verloopt het post-meger-traject bij een verkoop aan een werknemer meestal soepeler dan bij een verkoop aan een externe partij.

De nadelen van het verkopen aan een werknemer

Het verkopen aan een werknemer heeft ook enkele potentiële nadelen. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat een verkoop aan een werknemer resulteert in een lagere verkoopprijs dan wanneer een bedrijf verkocht wordt aan een externe koper.

Daarnaast hebben werknemers vaak niet voldoende middelen om een bedrijf direct te kopen. Dat betekent dat er van de verkopende partij vaak een actieve en flexibele opstelling wordt gevraagd als het gaat om de financiering van de bedrijfsoverdracht.

Is het verkopen van jouw bedrijf aan een werknemer iets voor jou?

Het verkopen aan een werknemer is natuurlijk slechts een van de mogelijkheden als het om een exit-strategie gaat. Is het de juiste keuze voor jou? Als je direct het gehele bedrag op het moment van de overdracht wilt ontvangen, is een verkoop aan een medewerker misschien niet de beste oplossing in jouw geval. Maar als je geschikte kandidaten hebt, je het je kunt veroorloven om de opbrengsten over een langere periode te ontvangen en je bezorgd bent over de continuïteit van jouw bedrijf, is dit een exit-strategie die zeker de moeite waard is om goed te onderzoeken.

Ik heb inmiddels meerdere bedrijfsoverdrachten succesvol mogen begeleiden. Wil jij eens geheel vrijblijvend sparren over jouw mogelijke exit-strategie? Neem dan contact met mij op.