Loading...
Personal Coaching2018-09-25T14:08:05+00:00

Personal Coaching: voor wie en waarom?

Personal coaching is big business. In Nederland zijn er maar liefst 40.000 mensen die zich personal coach noemen. Of ze die titel ook waard zijn? Dat mag u zelf beslissen. Hoe? Door kritisch te kijken naar deze lijst met kwaliteiten die een personal coach mijns inziens zou moeten hebben.

  • Een goede coach is een gelijkwaardige gesprekspartner. Jullie zijn niet gelijk, jullie zijn wel gelijkwaardig.
  • Een goede coach prikkelt jou met vragen die de kern van je probleem blootleggen. Hij of zij laat je zelf op zoek gaan naar het antwoord en vult dit aan met zijn of haar zienswijze. Hij/zij geeft je dus als het ware eerst jouw mening en daarna zijn/haar mening. Een goede coach is een slijpsteen van de geest.
  • Een goede coach gaat uit van jouw onvervulde behoefte. Dat kan een onvervuld verlangen of een weerbarstig probleem zijn. Een goede coach brengt dit in kaart en gaat samen met jou aan de slag met die behoefte. Laat je de onvervulde behoeften ongemoeid dan zal de levensvraag zich, steeds in een andere vorm, blijven opdringen.
  • Een goede coach spaart je niet. Een personal coach is er niet om jou te bevestigen in je aannames. Personal coaching gaat niet alleen om jouw mening, maar ook om de mening van je coach. Hij of zij confronteert je met jouw belemmerende patronen en is zacht op de persoon en hard op de zaak.

Waarom minstens de helft van de personal coaches jou helemaal niet verder helpt

Een slechte personal coach kan een boel overhoop halen. Met ondoordachte analyses, verkeerde inschattingen en zijn/haar eigen adviezen kan iemand je zelfs achteruit helpen of, erger nog, zelfs schade berokkenen. De invloed van een personal coach reikt ver: coaching kan ingrijpend zijn voor jou, je gezin en je bedrijf. Het is dus van groot belang dat je kiest voor iemand die jou ook echt verder kan helpen. Het beroep van coach is, in tegenstelling tot dat van psycholoog en psychiater, niet beschermd. Dat betekent dat iedereen een bord in zijn of haar tuin mag zetten, bij wijze van visitekaartje. Vaak met de beste bedoelingen, maar soms met desastreuze gevolgen.

Tips bij het vinden van een goede personal coach

Een goede personal coach kan een speld in een hooiberg zijn. Maar het hoeft niet. Met deze tips kom je een heel eind:

  1. Stap in je eigen netwerk af op mensen die je bewondert of mensen die beslissingen nemen waar je wat van leert. Vraag naar leermeesters, boeken of coaches die hen verder hebben geholpen.
  2. Formuleer een duidelijke hulpvraag of ontwikkelpunt voordat je op zoek gaat naar een coach. Laat je hierbij eventueel helpen door goede vrienden of familie.
  3. Voer kennismakingsgesprekken met minimaal drie personal coaches. Benader deze gesprekken als een sollicitatiegesprek. Met wie wil jij aan de slag en waarom?
  4. Vraag referenties van de coaches van je voorkeur en bel die referenties ook echt na.
  5. Bezuinig niet op personal coaching. Laat je niet leiden door tarieven. Een goede personal coach komt veel sneller tot de kern dan een slechte en heeft dus minder tijd nodig. Personal coaching is goud waard. Het is een investering in jezelf, je omgeving en je carrière.

 Waarom ik een goede personal coach ben

Eerst even iets rechtzetten: dat ben ik niet per definitie. Er moet namelijk een match zijn. Ik ben een goede personal coach voor DGA’s (directeuren grootaandeelhouders) die met mij willen sparren over hun persoonlijke leven en/of de koers van hun onderneming. Life & Business Refreshment noem ik dat. Ik ben soms ook hun adviseur en vertrouwenspersoon bij hun bedrijfsoverdracht of de aankoop van een nieuw bedrijf. Daarnaast geef ik strategisch bedrijfsadvies en werk ik mee bij de implementatie. De manier waarop ik dat doe is uitgesproken. Ik stel kritische vragen en daag je uit. Mijn benadering is respectvol en emfatisch en tegelijkertijd direct en op het scherpst van de snede. Als ik denk dat een andere coach beter bij jou past, zal ik dat ook eerlijk zeggen. Als we wel een match zijn, gaan we samen hard aan de slag en laat ik je zien wat personal coaching voor jou kan betekenen.

Meer informatie over personal coaching? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Contact opnemen

Lijn in je werk, lijn in je leven

Testimonials

Lucas-Petit

“Persoonlijke groei stopt nooit. Pieter brengt je naar de essentie, werkt gestructureerd en volledig op maat. Hij blijft je verrassen met inzichten haalt zo feilloos je kracht naar boven.”

Lucas Petit, Directeur Hoscom

“Pieter beloofde mij een 9 te zijn maar bleek een 10! Zijn belofte maakte mij heel erg nieuwsgierig en ben het avontuur aangegaan. Heftig maar heilzaam. Ik ben ontzettend blij met dit kado op mijn pad en het heeft mij enorm veel gebracht. Ik ben een gelukkig mens geworden.”

Liesbeth Ament, Liesbeth Ament Makelaars

“Stilstaan bij groei, ware groei. Dat inzicht was voor mij de sleutel om uit de stroomversnelling van alle dag te stappen en mijzelf tijd te gunnen uit te vinden waarom ik ben, wie ik ben, wat ik doe, wil en kan. Pieter heeft me met volle overtuiging, energie en inzet geholpen het verleden te laten, de toekomst te omarmen maar vooral te zijn in het nu….! Ik heb mijn bestemming en weg gevonden, ik ben hem enorm dankbaar.”

Jan Erik van Dijk, Director Global Brand Marketing Jack Wolfskin